• De Wijze Vrouw

Blog 1 - De wijsheid van kinderen

Updated: Jun 4

Mijn dochter is één van de wijste wezens die ik ken. En zij is niet de enige. Kinderen, vooral de hele kleintjes, staan nog zó dicht bij zichzelf en zo open voor de andere kant, dat ze veel meer weten en voelen dan wij vaak denken. Onderschat hen dus niet!


Zo had ik op een bepaald moment een medische afspraak in mijn agenda staan, en er was me van tevoren al uitgelegd, dat er een lichamelijk onderzoek zou plaatsvinden als deel van deze afspraak. En daar had mijn lichaam (of mijn innerlijk kind, afhankelijk van je perspectief) dus geen zin in. En dat liet ze me ook goed voelen. Alleen wuifde ik dat weg, mijn hoofd praatte het goed: ‘Ja, maar deze persoon is heel oké. En het is medisch noodzakelijk.’ Dat soort argumenten. Maar de datum van de afspraak naderde en ik begon me steeds onprettiger te voelen. ‘Ik wil dit niet!’, werd er van binnenuit steeds luider geroepen. Hoezeer dit onderzoek ook te rechtvaardigen viel, ik wilde gewoon niet. Niet voor de zoveelste keer vreemde handen aan mijn lijf, dat doorheen dit leven al meer dan genoeg te verduren had gehad. Ik zat ervan te huilen, die ochtend vroeg. ‘Oké’, zei ik dan eindelijk. ‘Ik hoor je. Het hoeft niet.’ Grote opluchting. Maarrr… ik verraadde mezelf. Had toch nog ergens zoiets van: ‘Nou ja, laten we ter plekke maar zien. Misschien valt het toch nog wel mee en dan kunnen we het altijd nog laten doen.’ Deels ook vanuit iemand in mij die het nogal spannend vond om tegen zo’n medisch type gewoon te zeggen: ‘Ik wil dit niet.’


Dus zo liep ik rond. En toen werd mijn dochtertje (destijds 4,5 jaar oud) wakker en begonnen we aan ons gebruikelijke ochtendritueel. We waren net klaar met ontbijten, ik zei dat het tijd was om te gaan aankleden en naar school te gaan, en ineens begon ze te krijsen: “IK WIL NIET! IK WIL NIET!!!” Totaal over de rooie was ze. Niet alleen zag ik een kind dat brulde dat ze niet naar school wilde (wat ze anders eigenlijk nooit doet want ze gaat over het algemeen juist graag naar school), ik zag een kind dat totaal in paniek was. Even dreigde het op een wederzijds geschreeuw uit te draaien, want ik liep dus inwendig al met van alles rond, wilde niet dat zij te laat op school was, en wilde die afspraak niet missen die direct aansluitend aan het naar school brengen was. Dit trok ik niet. Ik stond op het punt om eroverheen te donderen dat ze zich als de wiedeweerga moest gaan aankleden, toen het ineens tot me doordrong: ‘Oh mijn god, ik sta naar mijn eigen gevoel te kijken. Zij laat zien hoe ik me nu werkelijk ten diepste voel: “IK WIL NIET IK WIL NIET IK WIL NIEIEIEIEIET!!!” ’


Ik ben op de grond gaan zitten en heb mijn armen naar mijn dochtertje uitgestrekt. Dit ging zo niet. Eerst maar weer even tot rust komen en de verbinding herstellen. Toen heb ik haar voorgesteld om mee te gaan. Uitgelegd, dat het niet zo erg was als ze wat later op school zou zijn – daar kon ik wel voor bellen – maar dat ik naar een dokter moest en dat ik daar niet te laat voor wilde zijn. Ja, dat was goed, ze wilde wel mee, en dan zou ik haar daarna naar school brengen. Enigszins tot bedaren gekomen hebben we ons allebei aangekleed en zijn op pad gegaan. En ik had de boodschap begrepen. Aangekomen op de afspraak meteen aangegeven dat ik weliswaar oké was met het doornemen van de oefeningen (het was een soort fysio), maar dat ik het fysieke onderzoek niet wilde. Waar de persoon in kwestie overigens totaal niet moeilijk over deed, dus ook die angst had ik niet hoeven hebben. En wat deed mijn dochtertje: de hele tijd dat ik op de behandeltafel lag voor de oefeningen stond ze naast me en streek met haar handje door mijn haar en gaf me kusjes op mijn wang en mijn hoofd. Een kind van vier! De tranen springen me nog in de ogen als ik erover schrijf. Zij liet me de liefde zien, die ik eigenlijk voor mezelf had moeten hebben. Wat een geschenk, dit gevoelige, lieve wezentje in mijn leven.


Dus, de eerstvolgende keer dat jouw kind of baby brult of zich anderszins verzet, vraag jezelf dan misschien eens af: wat is er vandaag met mij aan de hand…?


---------

15 views0 comments

Recent Posts

See All